Home Recepti Eliksiri Zeleni smuti

Zeleni smuti

0
Zeleni smuti

Možda nije najukusniji, ali zeleni smuti je s pravom postao najpopularniji, jer svakako spada među najzdraviju verziju ovakvog tipa soka.

Zeleni smuti je brz i jednostavan način da unesete veliki deo potrebnih vitamina kroz sirovo povrće i pružite telu potrebnu energiju. Čak i ako neko povrće ne volite, ubacite ga u blender i pustite da se stopi sa ostalim ukusima.

Osnova za zeleni smuti je jednostavna: lisnato povrće + jedna voćka + tečna osnova.

Ako ćemo da ulazimo u naučne činjenice, onda ćemo reći da zeleno lisnato povrće sadrži aminokiseline, važne vitamine, minerale i dijetna vlakna. Sadrži folnu kiselinu koja se gubi kuvanjem i zato je smuti savršeno rešenje da bez muke unesete šolju sirovog spanaća, ili zelene salate.

Svi se možemo složiti oko toga da je povrće dobro za naš organizam. Ono što vam zeleno povrće pruža je energija, poboljšanje imuniteta, povoljni uticaj na gubitak kilograma, a ujedno je bogata riznica antioksidansa.

Potrebno je:

  • šolja spanaća
  • 1 jabuka
  • 1 krastavac
  • 1/2 banane
  • 1/4 avokada
  • kokosovo mleko

Priprema:

Oljuštite krastavac, isecite jabuku i stavite u blender zajedno sa spanaćem, bananom i avokadom.

Prelijte mlekom od kokosa, izblendirajte i uživajte u ovom energetskom napitku.

Savet:

Ako nemate avokado, upotrebite neku drugu biljnu masnoću (dodajte kašičicu kokosovog ulja, ili sirove bademe), jer masti pomažu apsorpciju nutrijenata iz hrane.

Savet plus:

Spanać – obezbeđuje dotok kiseonika do ćelija i tkiva, poboljšava rad creva i vid, jača tonus mišića, daje energiju.

Zelena jabuka – štiti od prehlade i stetnih UV zraka, pomaže kod opstipacije, sprečava skupljanje štetnih materija u krvi, pozitivno deluje na rad srca.

Krastavac – hidrira organizam, olakšava gorušicu, umanjuje bolove izazvane artritisom, smanjuje holesterol, dobar protiv mamurluka.

Banana – pruža energiju, poboljšava raspoloženje, bogata vlaknima i gvožđem, snižava krvni pritisak, ojačava kosti.

Avokado – bogat vlaknima i nezasićenim masnim kiselinama, sadrži više kalijuma od banane, smanjuje nivo holesterola i triglecerida u krvi.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here