Tahini je namaz koji se dobija od semenki susama i zastupljen je u mnogim kuhinjama, posebno u mediteranskoj i bliskoistočnoj. Ime tahini poteklo je od arapske reči „tahinija“ što znači samleveno.

Susamova pasta se odlikuje visokim sadržajem fosfora, gvožđa, magnezijuma i vitamina E. Ujedno je i prirodan izvor kalcijuma, pa zahvaljujući svom sastavu povoljno utiče na imuni sistem.

Tahini se koristi kao dodatak mnogim jelima, a ne samo kao namaz za hleb. Od njega se pravi humus, baba ganuš, alva, kolačići, dresing za salatu. Pravi se jednostavno i brzo, zato ako imate malo vremena, uštedite novac i napravite ga sami.

Odabir susama je jako bitan za dobar ukus ovog jednostavnog namaza. Susam se pojavljuje u nekoliko različitih boja: beloj, žutoj, crvenoj i crnoj. Po našem iskustvu, tahini napravljen od žutih (integralnih) semenki imaju običaj da daju malo gorči ukus i ne daju onu glatku teksturu koju možemo videti ako ga napravimo od belih semenki susama.

Sastojci:

  • 150g belog susama
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • trunka soli

Priprema:

Dodajte semenke susama u teflonski tiganj i zagrejte na srednju jačinu.

Mešajte da se susam blago ispeče i porumeni (potrebno je da promene blago boju, ali da ne postanu braon). Budite oprezni jer vrlo brzo mogu da pregore.

Kada promene boju prespite ih na tanjir ili činiju i sačekajte da se ohlade.

Nakon što su se ohladile, sipajte semenke u blender i miksujte dok se ne dobije forma paste.

Da biste dobili pravu i kremastu teksturu sipajte ulje i blago posolite.

Uključite blender još nekoliko sekundi, pa sipati tahini u teglicu.

Ovako odložen može stajati u frižideru oko mesec dana.

Savet plus:

Susam – smanjuje uticaj i dejstvo slobodnih radikala, jača kosti, pomaže kretanju hrane kroz digestivni trakt.

Maslinovo ulje – pomaže kod reumatičnih i srčanih oboljenja, gastritisa i čira, ima zaštitnu ulogu na digestivni trakt, lako se vari.

Morska so – prirodna so, sadrži preko 80 minerala, sadrži jod koji je neophodan za funkcionisanje organizma.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here