Ako ste pravi gurman i uživate u mesu i dobrom vinu, ovo je recept za Vas jer smo spojili ovu kombinaciju i napravili svinjski file u sosu od vina.

Otkriće američkih i italijanskih naučnika pokazalo je da je i belo i crno vino jednako zdravo. Pulpa grožđa je zdrava kao i kožica i u njoj se nalaze polifenoli koji štite srce.

Činjenica je da u umerenim količinama vino može imati pozitivan uticaj na zdravlje, zato povremeno možete uživati u ovom prelivu kome je glavni sastojak upravo belo vino.

Sastojci (za dve osobe):

  • 350g svinjskog filea
  • maslinovo ulje
  • 1/2 kašičice bosiljka
  • 1/2 kišičice origana
  • 1dcl belog vina
  • 1dcl vode
  • kašika ovsenih mekinja (samleti)
  • himalajska so
  • biber
  • manji list lovora

Priprema:

Svinjski file iseći na medaljone, zatim uvaljati u origano i bosiljak, pa preliti maslinovim uljem. Ostaviti da se marinira minimum 2h (kada je meso u marinadi i skroz preliveno može da stoji u frižideru i nekoliko dana).

Zagrejati tiganj i ispržiti medaljone. Na kraju prženja posoliti i pobiberiti.

Skloniti sa tiganja i poklopiti ih.

U istom tiganju (bez prethodnog pranja) nastaviti sa pripremom sosa.

Dodati mlevene mekinje i upržiti ih na preostalom ulju uz mešanje.

Sipati vodu i vino uz konstantno mešanja i staviti list lovora.

Posoliti i pobiberiti po ukusu, pa kuvati još 2, 3 minuta dok se ne zgusne.

Sipati sos na tanjir i servirati preko medaljona uz čašu belog vina.

Živeli!

Savet plus:

Svinjski file – bogat je proteinima, pun vitamina (B12) i minerala (cink, selen, fosfor, gvožđe, magnezijum).

Maslinovo ulje – pomaže kod reumatičnih i srčanih oboljenja, gastritisa i čira, ima zaštitnu ulogu na digestivni trakt, lako se vari.

Ovsene mekinje – bogate vlaknima, poboljšavaju probavu i sprečavaju zatvor, jačaju imuni sistem, smanjuju rizik od pojave raka dojke kod žena.

Origano – izuzetno snažan antioksidans, obiluje brojnim mineralima, podstiče funkcionisanje jetre i žuči, ima protivupalno dejstvo.

Bosiljak – dobar protiv nadimanja i upale bubrega, pomaže kod lenjosti creva i poboljšava varenje.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here