Slatko-kiseli ukus, raznovrsno povrće, meso, proteini, vitamini, zaista zvuče kao idealno jelo.

Malo seckanja, malo grilovanja i mediteranski ručak veselih boja je na vašem stolu.

Savet pre pripreme:

S obzirom na to da svinjski file spada u malo tvrđa mesa, dobro je ostaviti ga da se marinira. Meso je potrebno prvo posuti začinima (kari, mirođija), te ih lepo utrljati da meso upije, a zatim ga preliti maslinovim uljem i ostaviti da odstoji minimum 24h.

Sastojci (za dve osobe):

  • 300g svinjskog filea
  • 1 narandžasta paprika
  • 1 crvena paprika
  • plavi patlidžan (srednje veličine)
  • šaka blitve
  • šaka prokelja
  • pola čaše vode
  • maslinovo ulje u kome se meso mariniralo
  • kašika balzamika
  • susam

Priprema:

Zagrejte gril tiganj na srednju temperaturu i za to vreme iseckajte meso na sitne komade.

Stavite meso da se prži nekoliko minuta, a zatim dodajte prethodno iseckane paprike, prokelj i blitvu.

Prelijte vodom i pojačajte temperaturu prženja, pa posle 2 minuta dodajte maslinovo ulje i balzamiko.

Dodajte plavi patlidžan na kraju, jer je njemu potrebno najmanje vremena da bude gotov.

Sve povremeno izmešajte, posolite, pa kada je sve gotovo, sklonite tiganj i ostavite nekoliko minuta da se ohladi.

Posuti susamom po želji.

Uz ovo jelo nije potrebna dodatna salata.

Savet plus:

Svinjski file – bogat je proteinima, pun vitamina (B12) i minerala (cink, selen, fosfor, gvožđe, magnezijum).

Naradžasta paprika – niskokalorična, sadrži vitamin C i vitamin B-6, beta-karoten, visok nivo antioksidansa.

Crvena paprika – najviše vitamina C ima u crvenoj paprici, visok sadržaj vitamina A.

Blitva – otklanja nervozu i podiže koncentraciju, stvara krvna zrnca, podiže imunitet i jača kosti, savršen diuretik.

Prokelj – pomaže u mršavljenju, detoksikuje organizam,  jača imunitet i reguliše varenje, poboljšava pamćenje, sprečava rak.

Plavi patlidžan – antioksidativna, antikancerogena, antiupalna dejstva, sa bogatim vitaminsko-mineralnim sastavom , pospešuje probavu, ublažava grčeve želuca i creva.

Integralni susam – odličan laksativ, bogat vitaminom E, visok sadržaj kalcijuma, snažno antikancerogeno dejstvo.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here