Home Priče o namirnicama Susam – zlatna namirnica

Susam – zlatna namirnica

0
Susam – zlatna namirnica

Susam – iako mali, ima veliki uticaj na zdravlje

Susam daje orašast ukus i prefinjenu, skoro neprimetnu hrskavost mnogim azijskim jelima. Susamove semenke su glavni sastojak umaka tahinija i divnog bliskoistočnog slatkiša alve. Jedan je od najstarijih začina poznatih čoveku. Izuzetno je cenjen i zbog svog ulja koje je veoma otporno na užeglost.

Čuvena rečenica iz Hiljadu i jedne noći: ״Sezame, otvori se!״ odražava ono što odlikuje mahunu susama, koja se naglo otvori kada dostigne zrelost.

susam integralni

Dostupan je tokom čitave godine i u zavisnosti od sorte, pojavljuje se u nekoliko različitih boja (beloj, žutoj, crnoj i crvenoj).

Pogodnosti susama po zdravlje:

1. Krvni pritisak

Prirodna ulja susama su povezana sa smanjenjem hipertenzije u velikom broju istraživanja, smanjuju pritisak na kardiovaskularni sistem i pomažu u sprečavanju raznih srčanih oboljenja. Osim toga, magnezijum je odavno poznat kao agens koji snižava krvni pritisak.

2. Prevencija raka

Osim što sadrži minerale koji imaju antikancerogene efekte, susam sadrži i fitinsku kiselinu, jedinjenje koje deluje kao antioksidant i smanjuje uticaj i dejstvo slobodnih radikala, opasnih produkata ćelijskog metabolizma, koji su povezani sa raznim oblicima raka i mnogim drugim problemima, kao sto su bolesti srca, prerano starenje i kognitivne smetnje.

3. Kontrolisanje dijabetesa

Komponente susama su povezane sa smanjenjem šanse za dijabetes, kao i sa upravljanjem simptomima kod pacijenata kod kojih se dijabetes već razvio. Takođe, dokazano je da susamovo ulje može imati uticaj na poboljšanje efekata dijabetičkih lekova, kao što je npr. glibenklamid kod pacijenata koji pate od dijabetesa tipa 2.

4. Zdravlje kostiju

Esencijalni minerali kao što su cink, kalcijum i fosfor koji se nalaze u susamu mogu biti ključna dopuna za zdravlje vaših kostiju. Ovi minerali su sastavni delovi u stvaranju nove koštane materije, kao i u jačanju ili obnavljanju kostiju koje mogu biti oslabljene povredom ili osteoporozom.

5. Varenje

Vlakna koja se nalaze u susamu pomažu kretanju hrane kroz digestivni trakt, smanjuju uslove za zatvor i dijareju, štite zdravlje debelog creva i smanjuju šanse za gastrointestinalne bolesti. Vlakna takođe rade za srce jer uklanjaju opasni LDL holesterol iz arterija i krvnih sudova, čime nas štite od ateroskleroze, srčanog i moždanog udara.

6. Antizapaljenski kvaliteti

Visok sadržaj bakra u susamu ima niz prednosti. To se pre svega odnosi na redukciju zapaljenja zglobova, kostiju i mišića. Osim toga, bakar jača zidove krvnih sudova, kosti i zglobove. Bakar je neophodan i za pravilno uzimanje gvožđa, ključne komponente hemoglobina. Dovoljan sadržaj bakra u organizmu poboljšava cirkulaciju i obezbeđuje da sistemi organa čitavog tela dobijaju dovoljno kiseonika.

7. Zaštita od zračenja

Jedno od neobičnijih organskih jedinjenja u susamu zove se sesamol i povezano je sa zaštitom DNK od štetnih uticaja zračenja. Štiteći DNK od mutacije zbog radijacije, susam može povećati snagu i smanjiti šansu za javljanje drugih oblika raka usled ćelijske mutacije.

8. Oralno zdravlje

Susamovo ulje može biti snažno antibakterijsko sredstvo, kao i sredstvo za zarastanje rana kod problema oralnog zdravlja. Blisko je povezano i sa smanjenjem prisustva bakterije Streptokoke, koja može izazvati ozbiljne probleme na usnoj duplji i drugim delovima tela.

9. Zdravlje kože i kose

Visok nivo cinka koji se nalazi u susamu važan je u formiranju kolagena koji jača mišićna tkiva, kožu i kosu.Takođe, susamovo ulje smanjuje pojavu opekotina i tragova na koži, kao i znakove preranog starenja.

10. Metaboličke funkcije

Seme susama sadrži velike količine proteina koji doprinose ukupnoj snazi, zdravom rastu, pokretljivosti, energetskim nivoima i metaboličkim funkcijama.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here