Ako ste ljubitelj italijanskih jela, među kojima su špagete i pice, onda je ova kombinacija idealna za Vas. Treba znati da mešanje testenine i mesa otežava varenje, i zato je ovo vegeterijanski način pripreme špageta sa povrćem u kojima, od proteina, imamo pečurke i mocarelu. Ali, svakako, po želji možete dodati na kraju i meso.
Savet pre pripreme:
Prema potrebi, možete smanjiti/povećati količinu, ali, ono što je važno, je poštovati redosled pripreme. Dakle, prvo se prže paprike, zatim pečurke i na kraju paradajz, jer je za neko povrće potrebno više vremena, a pečurke ispuštaju vodu i slično.
Špagete se prvo umešaju sa mocarelom dok su vruće, jer masnoća u kojoj se pržilo povrće onemogućava da špagete dobro upiju i zato povrće dodajemo na samom kraju.
Sastojci (za 3-4 porcije):
- 200 g integralnih špageta (u ovom slučaju su korišćene od durum pšenice)
- 300 g šampinjona
- 200 g mocarele
- 2 sveža paradajza
- 2 crvene paprike
- 200 ml kuvanog paradajza
- sveža mirođija
- svež bosiljak
- origano
- himalajska so
- biber
Priprema:
Sipajte vodu i so u šerpu i zagrejte. Kada proključa, dodajte špagete i kuvajte dok ne omekšaju.
U međuvremenu, očistite pečurke i iseckajte. Isto uradite sa paprikama.
U tiganju zagrejte malo putera na srednjoj temperaturi, a zatim stavite paprike da se isprže.
Nakon 3-4 minuta dodajte pečurke. Pržite još nekoliko minuta, pa dodajte krupno isečen paradajz.
Iseckajte sitno mirođiju i bosiljak i sipajte zajedno sa kuvanim paradajom.
Ostavite par minuta da se sve uprži.
Pospite biber, origano i so na samom kraju.
Špagete ocedite i vratite u šerpu, a zatim im dodajte rendanu mocarelu.
Promešajte da se sve stopi, a zatim dodajte sos sa povrćem, koji ste prethodno spremili.
Servirajte i uživajte u čarima tople testenine!
Savet plus:
Durum testenina – sadrži vlakna, visok procenat belančevina, nizak procenat masti, nema holesterola. Sadrži gluten.
Šampinjoni – bogati vitaminom B kompleksa, vitaminom C, selenom, lako svarljivi, bogati proteinima.
Crvena paprika – niskokalorična, najviše vitamina C ima u crvenoj paprici, visok sadržaj vitamina A.
Paradajz – zdraviji je u kuvanom obliku, najveći izvor likopena, smanjuje rizik od karcinoma i kardiovaskularnih bolesti, značajan izvor vitamina K.
Bosiljak – snažan antioksidans, štiti srce i krvne sudove, jača imunitet, prirodan antibiotik.
Mirođija – sadrži velike količine gvožđa, kalcijuma, magnezijuma, delotvorne u borbi protiv prehlade i gripa.