
Sirove proteinske pločice su odlična užina za poneti ili energetski doručak, pogotovu ako želite da odmorite stomak s obzirom na to da se sirova hrana lakše vari.
A za one koji nisu upoznati sa ovim načinom ishrane, objasnićemo malo podrobnije.
Trend sirove ishrane sve više uzima maha. Pobornici ovog načina ishrane smatraju da termička obrada hrane uništava enzime u njoj, te da konzumiranje sirovih namirnica dovodi do povećanja energije, mršavljenja, oslobađanja tela od nakupljenih toksina i jačanja imuniteta.
Zato, ako se tek upoznajete sa ovim načinom ishrane, možete uvesti jedan obrok dnevno ili jedan dan nedeljno i konzumirati sirova jela. Sirove proteinske pločice su idealno rešenje za takvu probu. Ukusne, slatke, pune sirovih namirnica pomoći će Vam da napunite baterije i isprobate nešto novo, zdravo i ukusno.
Sastojci (za 4, 5 pločica):
- 200g badema (mlevenog)
- 200ml kokosovog mleka
- 160g urmi (očišćenih od koštica)
- 30g ovsenih mekinja
- 50g kokosa
- 50g suvih brusnica
Priprema:
Pripremiti sitno mleven badem i staviti u blender sa mlekom i urmama.
Ako je blender malo slabiji urme potopite u mleko sat vremena kako bi omekšale.
Sve izblendirati, pa sipati u posudu.
Dodati mekinje, kokos i brusnice.
Promešati dobro, a zatim staviti smesu na pek papir i oblikovati u kocku.
Ostaviti u frižideru na 5, 6 sati da se stegne, pa seći na pločice.
Savet plus:
Badem – reguliše holesterol, dobar za zdravlje kostiju, bogati vlaknima, folnom kiselinom i monozasićenim kiselinama.
Kokosovo mleko – bez laktoze, poboljšava rad štitne žlezde, povoljno utiče na sistem za varenje i pruža esencijalne vitamine i minerale.
Urme – štite stomak od parazita i bakterija, jačaju mišiće i srce, smanjuju osećaj gladi, dobre za osobe koje pate od anemije.
Ovas – snižava holesterol i pritisak, štiti srce, utiče na gubitak kilograma, nizak GI, poboljšava probavu.
Kokos – bez glutena, poboljšava zdravlje kostiju, kože i nervnog sistema, unapređuje rad štitne žlezde, jača imunitet.
Brusnice – sprečavaju infekcije urinarnog trakta i propadanje zuba, bogat izvor vitamina C.