
Iako potiču iz Zapadne Azije, pistaći se već hiljadama godina jedu širom Mediterana. Orašasti plodovi su generalno odličan izvor proteina i zdravih masnoća, ali da li ste znali da pistaći imaju i mnoge druge prednosti?
Pistaći pomažu da održavate dobro zdravlje, podrška su aktivnom načinu života i snižavaju loš holesterol.
Idealna su hrana za oči, jer popravljaju opšte zdravlje očiju i štite ih od raznih bolesti.
Naučnici su otkrili da ovi orašasti plodovi mogu biti korisni u prevenciji raka, smanjuju rizik od srčanih oboljenja tako što snižavaju broj lipida, sprečavaju nastanak dijabetesa i istovremeno pružaju veliku količinu antioksidansa. I to nije sve.
Pistaći i njihove dobrobiti
-
Čuvaju od raka
Uvođenjem pistaća u ishranu podiže se nivo gamatokoferola u krvi, što sprečava dobijanje različitih vrsta raka, npr. raka pluća.
-
Održavanje linije
Grickanjem pistaća između obroka, zdrave masti i proteini koji se nalaze u njima pomažu da se duže osećamo siti i da manje pojedemo u sledećem obroku.
-
Zdrava koža
Vitamin E u pistaćima je takođe esencijalan za lepu kožu, štiti od štetnog UV zračenja i jača ćelijske membrane.
-
Čuvaju srce
Druga studija je pokazala da konzumiranje pistaća snižava nivo lipida i lipoproteina koji su rizični faktor kod srčanih oboljenja.
-
Dijabetes
Postoje dokazi da, pošto su pistaći bogati fosforom, mogu pozitivno uticati na prevenciju dijabetesa tipa 2.
-
Imunitet
Vitamin B u pistaćima može poboljšati krvotok, stanje imunog sistema i nervnog sistema.
-
Zdravlje očiju
Druga istraživanja pokazuju da karotenoidi, koji se nalaze u postaćima, mogu zaštititi organizam od slobodnih radikala i mogu smanjiti rizik od bolesti koje se dobijaju starenjem, kao što su problemi sa vidom i slepilo.