Pica za doručak? Da, da, da, zvuči odlično! Zadovoljite svoja nepca od ranog jutra i ostanite do ručka siti. Dodajte integralna brašna, povrće (ili voće, ako ste egzibicionista 🙂 ), uvek samo jednu vrstu sira (kako ne biste otežali varenje) i uživajte bez griže savesti.

Da bismo popravili nutritivnu vrednost pice, potrebno je da koristimo integralna brašna koja nam pružaju laganu koricu i, pomalo, orašasti ukus. Testo je beskvasno, pravi se za svega pet minuta, ali je svakako bolje ako prenoći. Ukoliko ste u žurbi, na brzinu razvucite testo dok kuvate jutarnju kafu.

Potrebno je:

  • 1 i 1/3 čaše raženog brašna
  • 1/2 čaše heljdinog brašna
  • 1/2 čaše ovsenog brašna
  • kašika masti
  • 1 kašičica psilijuma
  • 150 ml kisele vode (sobne temperature)
  • pola kašičice praška za pecivo
  • suvi origano po ukusu
  • 100 ml kuvanog paradajza

Priprema:

Pomešati brašna u činiji, pa dodati kašiku masti.

Sipati kiselu vodu, pa sve dobro promešati.

Pokriti folijom i ostaviti smesu da se fermentiše preko noći.

Uključiti rernu da se zagreje na 200 stepeni.

Neposredno pre pečenja dodati smesi prašak za pecivo, pa staviti smesu na papir za pečenje i pleh.

U redu je ako smesa bude malo mekša, ali da vam se ne bi lepila za prste uzmite jos jedan papir za pečenje, stavite preko smese, i razvucite testo u obliku kruga.

Nemojte da pokušavate da odlepite, već ubacite u zagrejanu rernu na 10 minuta da se peče.

U međuvremenu pripremite fil.

U 100 ml kuvanog paradajza dodajte suvi origano i svežu mirođiju.

Narendajte mocarelu ili mladi sir i dodajte svoje omiljene sastojke (meso, papriku, pečurke…).

Izvadite testo iz rerne, uklonite papir sa gornje strane, prelijte paradajzom i nafilujte picu po svojoj želji.

Vratite u rernu na pečenje još 20 minuta.

Kada je pica gotova, dodajte sveže povrće (rukolu, svež spanać), jer će biti dodatak koji se savršeno uklapa u ovo jelo.

Savet plus:

Raž – stvara osećaj sitosti, protiv iscrpljenosti i neraspoloženja, jača imunitet, dobar za dijabetičare, blagotvorno utiče na anemiju i migrene.

Heljda – adrži većinu aminokiselina, bogat izvor rastvorljivih i nerastvorljivih vlakana, ubrzava rad creva, snižava loš holesterol, sadrži vitamine B-kompleksa.

Ovas – snižava holesterol i pritisak, štiti srce, utiče na gubitak kilograma.

Kisela voda – hidrira telo, sadrži kalcijum, povećava dobar, a snižava loš holesterol.

Psilijum – bogat vlaknima, smanjuje apetit, poboljšava probavu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here