Da li ste nekada čuli za papulu? Papula je starinsko jelo od izgnječenog pasulja koje je izuzetno zdravo. Oko 100g pasulja sadrži mnoge esencijalne masne kiseline, 26g proteina, 4g vlakna i svega 2g masti.

Iako je u današnjem vremenu papula prilično zaboravljena, zanimljiva je činjenica da je ovo jelo bilo omiljeni ručak Karađorđa.

Pasulj je namirnica koja je na lošem glasu jer se teško vari, ali ako ga dobro skuvate i posle sameljete ili izblendirate, kao što je slučaj u ovom receptu, onda postane lakši za stomak.

Najveća greška je kombinovanje pasulja sa mesom ili ribom, jer ta navika izaziva kiselu reakciju u organizmu i dodatno produžava i otežava varenje.

Znači, zaključak je da samo treba naučiti pravilnu pripremu i kombinaciju sastojaka kako bismo izvukli najbolje iz namirnica koje koristimo.

Ovo je interesantna ideja za veganski ručak koji je ukusan i izuzetno hranljiv, pa može da nađe povremeno put do Vašeg stola!

Sastojci (za 3-4 osobe):

  • 400g belog pasulja
  • glavica belog luka
  • morska so
  • maslinovo ulje
  • vinsko sirće ili jabukovo
  • prstohvat tucane paprike

Priprema:

Prethodno veče potopiti pasulj vodom, a ujutru ga skuvati.

Kada voda prvi put provri, vodu prosuti i naliti ponovo pasulj toplom vodom i kuvati dok se zrna ne raskuvaju.

Procediti, pa ohlađen pasulj staviti u blender i blendirati dok smesa ne postane glatka.

Dodati kašičicu soli, a zatim sve dobro izmešati.

Uzeti okruglu činiju i smesu oblikovati tako da u sredini ostane rupa.

Naseckati sitno beli luk i dodati maslinovo ulje i sirće (u razmeri pola-pola).

Naliti preliv u rupu i ukrasiti tucanom paprikom.

Papula se služi hladna.

Savet plus:

Pasulj – bogat antioksidansima, prirodni diuretik, dobar u prevenciji bolesti organa za varenje, jača imunitet i kosti.

Maslinovo ulje – pomaže kod reumatičnih i srčanih oboljenja, gastritisa i čira, ima zaštitnu ulogu na digestivni trakt, lako se vari.

Beli luk – sprečava začepljenje krvnih sudova i razvoj malignih ćelija, bogat vitaminima i mineralima, pospešuje varenje i rad želudca, snižava holesterol i krvni pritisak.

Tucana paprika – ubrzava metabolizam i pomaže kod mršavljenja, eliminiše gasove, ublažava simptome prehlade i gripa.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here