Svako ko je ikada proveo duže od jednog dana u Grčkoj, nije mogao, a da ne primeti da su oni veliki obožavaoci svog prepoznatljivog feta sira. Zato su paprike punjene sirom jedno od njihovih popularnih jela, koji se može naći na svakodnevnom meniju. Jednostavne za pripremu i pune proteina, savršen su izbor za svakog vegeterijanca ili one koji samo žele da probaju nešto drugačije od klasičnih paprika sa mesom.

Posle svake posete ovoj zemlji inspiracija sama dođe i zato se bacimo na pripremu njihovih prepoznatljivih jela. Ona su, obično, sama po sebi zdrava, s obzirom da njihova ishrana obiluje jednostavnim i zdravim sastojcima. Obiđite lokalne pijace, kupite začine i dodajte mediteransku notu svojim omiljenim jelima.

Sastojci (za dve osobe):

  • 4 paprike po izboru
  • 200g feta sira
  • 2 belanceta
  • ravna kašičica suvog origana
  • malo maslinovog ulja

Priprema:

Zagrejati rernu na 200 stepeni.

Umutiti ručno belanca i dodati origano.

Izdrobiti u belanca sir i sve dobro promešati.

Izdubiti paprike i napuniti ih prethodnom smesom.

Staviti na pek papir ili foliju paprike punjene sirom i preliti sa malo maslinovog ulja.

Peći u rerni 30-40 minuta dok paprike ne porumene.

Savet plus:

Paprike – niskokalorične, sadrže vitamin C i vitamin B-6, visok nivo antioksidansa.

Belanca – bogata proteinima i aminokiselinama, lako svarljiva, poseduju vitamin B2, mala kalorijska vrednost.

Maslinovo ulje – pomaže kod reumatičnih i srčanih oboljenja, gastritisa i čira, ima zaštitnu ulogu na digestivni trakt, lako se vari.

Origano – izuzetno snažan antioksidans, obiluje brojnim mineralima, podstiče funkcionisanje jetre i žuči, ima protivupalno dejstvo.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here