Kad Vam život da jabuke, vi napravite pitu sa jabukama!

Lenja pita je jednostavan i brz kolač koji se pravi od davnina. Sastojci su jeftini, većinu ih imamo u svojoj kuhinji, a čarolija koja od njih nastaje je savršena. Jer zaista, postoji li savršenija kombinacija od jabuke i cimeta?

Sezona jabuka je počela, tako da požurite do pijace i izaberite one kiselije za ovaj ukusni kolač.

Pospite ga cimetom, servirajte uz šolju toplog čaja, a zatim opustite i uživajte u njegovom zavodljivom ukusu i mirisu.

Sastojci:

  • 450g speltino brašno
  • 50g raženo
  • 1/2 praška za pecivo
  • 2 kesice vanilinog šećera
  • 200g kokosovog šećera
  • 250g putera sobne temperature
  • 2 jajeta
  • 3 kašike bademovog (ili drugog biljnog) mleka
  • 1,5kg jabuka
  • 3 kašike cimeta

Priprema:

Puter ostaviti da se opusti na sobnoj temperaturi.

U činiji promešati brašna sa praškom za pecivo.

Dodati vanilin i kokosov šećer, pa sve suve sastojke dobro promešati.

Zatim sjediniti sa puterom, pa izmešati rukom.

Žumance razmutiti, pa dodati smesi zajedno sa mlekom.

Nakon što se sve dobro promeša, istrugati jabuke.

Ocediti ih što više od soka i dodati im cimet.

Rernu zagrejati na 200 stepeni.

Testo podeliti na pola, pa razvući polovinu u podmazanom plehu, a zatim staviti jabuke.

Posuti malo brašna da pokupi vlagu iz jabuka, pa razvući drugu polovinu testa preko.

Premazati belancem i posuti malo cimeta preko za hraskaviju i ukusniju koricu.

Peći oko 40 minuta.

Savet plus:

Jabuka – štiti od prehlade i stetnih UV zraka, pomaže kod opstipacije, sprečava skupljanje štetnih materija u krvi, pozitivno deluje na rad srca.

Spelta – sadrži sve vitamine grupe B, bogata magnezijumom, kalcijumom, selenom i cinkom; antikancerogeno dejstvo, olakšava varenje, smanjuje nivo šećera u krvi.

Raž – stvara osećaj sitosti, protiv iscrpljenosti i neraspoloženja, jača imunitet, dobar za dijabetičare, blagotvorno utiče na anemiju i migrene.

Kokosov šećer – prirodan šećer od kokosovog cveta, idealan za dijabetičare zbog niskog GI, sadrži gvožđe, cink, kalijum, kalcijum.

Jaja – bogata vitaminima B12, D, aminokiselinama, kalcijumom, gvožđem, sprečavaju razvoj očnih bolesti, hrane mozak i poboljšavaju pamćenje.

Bademovo mleko – blagotvorno deluje na ljudski organizam, snižava holesterol, umanjuje osećaj gladi, dovodi do jačanja imuniteta.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here