Home Priče o namirnicama Zašto je limun dobar za nas?

Zašto je limun dobar za nas?

0
Zašto je limun dobar za nas?

Koje piće čini da koža sija, pomaže probavu, utiče na gubljenje kilograma, smanjuje rizik od dijabetesa i srčanih bolesti, alkalizuje organizam i povećava energiju, a uz to je puno vitamina C? Ne, to nije magični eliksir, već limunada. Dok su mnogi uživali u ukusu citrusne vode vekovima (još od drevnog Rima), limun je počeo da uživa popularnost u polju fitnesa i zdravlja poslednjih godina. Da li je limunada zaista toliko zdrava? Hajde da krenemo sa proučavanjem..

limun

Limun je pun prednosti pogodnih po zdravlje, a posebno je odličan izvor vitamina C. Takođe, limunov sok nudi zdravu porciju kalijuma, magnezijuma i bakra.

Zbog čega je limunada dobra?

Za tako jednostavno piće, prednosti limunove vode su impresivne. Čak I ako niste veliki ljubitelj obične vode, uz mali dodatak limuna, postaje osvežavajuće piće koje je savršeno za vaše telo I um!

Povećava apsorbciju gvožđa

Nedostatak gvožđa je jedan od najčešćih nedostataka među mineralima koji je glavni uzrok anemije. Uparivanjem hrane koja je bogata vitaminom C sa hranom koja ima gvožđe će dovesti do maksimalne sposobnosti tela da apsorbuje gvožđe. Na primer, iscedite sok od limuna na salatu od spanaća I leblebija (obe namirnice su dobar izvor gvožđa).

Gubljenje kilograma

Redovno ispijanje limunade može pomoći u procesu gubljenja kilograma. To je zato sto sadrži pectin, vrstu vlakna koja se obično nalazi u voću. Pektin nam pomaže da se duže osećamo siti.

Podiže imuni sistem

Hrana koja je bogata vitaminom C I drugim antioksidansima može pomoći imunom sistemom da se izbori sa prehladom I gripom. Održavanje zdrave ishrane bogate voćem I povrćem je izuzetno važno tokom zimskih meseci kada nivo fizičke aktivnosti ima običaj da opadne.

Borba protiv raka

Kao odličan izvor jednog od najjačih antioksidanta vitamina C, limunov sok može da pomogne u borbi protiv formiranja slobodnih radikala koji uzrokuju rak.

Prevencija protiv astme

Rizik od razvijanja astme je niži kod ljudi koji konzumiraju visoku količinu određenih nutrijenata, među kojima je vitamin C.

Održavanje zdravog izgleda kože

Antioksidant vitamin C, kada se unosi iz prirodne forme ili nanosi na kožu, može doprineti u borbi protiv oštećenja kože uzrokovanog suncem, redukuje bore I doprinosi boljoj teksturi kože. Vitamin C igra vitalnu ulogu u formiranju kolagena.

Ovde možete pogledati načine na koje možete da uključite limun u svoju ishranu:

Limun treba čuvati na sobnoj temperaturi, na tamnom mestu. Pre upotrebe ga obavezno dobro oprati, s obzirom da je limun jedna od voćki koja se najviše prska. Slaže se dobro uz ribu, salate, slatkiše, meso. Može se poslužiti u vidu pića kao limunada, ili kao dodatak čaju ili miksevima sveže ceđenih sokova.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here