Zdravo, zdravo, zdravo, a uz to i omiljeni doručak mnogih, mini mafini od integralnih brašna su uvek dobra ideja i hrana koju priželjkujemo da vidimo kada otvorimo oči.

Zašto? Pa ukusni su, mogu biti raznih oblika, brzo se spremaju, zasite nas za tili čas i sa svime se slažu. I da, uvek uspeju!

Napravite smesu uveče, ujutru, ma kad god stignete, a pre pečenja napunite kalupe, pospite semenke po svojoj želji i ukusu i pustite da vam jutro zamiriše na mafine.

Jer doručak je najvažniji obrok u toku dana, a sa mafinima zasigurno ne možete pogrešiti.

Sastojci (za 24 mini mafina):

  • 1 jaje
  • 200ml kisele vode
  • 3 pune kašike heljdinog brašna
  • 3 pune kašike ovsenog brašna
  • 3 pune kašike kukuruznog integralnog brašna
  • 2 kašičice lana
  • 2 kašičice susama
  • 2 kašike kokosovog ulja
  • 2 kašičice praška za pecivo

Priprema:

Umutiti jaje, pa doliti kiselu vodu.

U drugoj posudi pomešati brašna sa praškom za pecivo, a zatim dodati lan, susam i kokosovo ulje.

Kada se prethodna smesa dobro promeša sjediniti sa jajima.

Izliti u kalup za mini mafine (24 komada) i posuti preko semenkama po želji (susam, kim, bundeva..).

Zagrejati rernu na 200 stepeni i peći mafine 20 minuta.

Savet plus (da li ste znali?):

Jaja – bogata vitaminima B12, D, aminokiselinama, kalcijumom, gvožđem, sprečavaju razvoj očnih bolesti, hrane mozak i poboljšavaju pamćenje.

Kisela voda – hidrira telo, sadrži kalcijum, povećava dobar, a snižava loš holesterol.

Heljda –  sadrži većinu aminokiselina, bogat izvor rastvorljivih i nerastvorljivih vlakana, ubrzava rad creva, snižava loš holesterol, sadrži vitamine B-kompleksa.

Ovas – snižava holesterol i pritisak, štiti srce, utiče na gubitak kilograma, nizak GI, poboljšava probavu.

Kukuruz – jača nervni sistem i poboljšava memoriju, čisti krvne sudove i digestivni trakt, oslobađa od bolova u mišićima.

Lan – bogato omega 3 kiselinama, igra značajnu ulogu u prevenciji raka, jača imunitet i poboljšava probavu, štiti krvne sudove.

Susam – smanjuje uticaj i dejstvo slobodnih radikala, jača kosti, pomaže kretanju hrane kroz digestivni trakt.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here