Mafini sa borovnicama se lako prave, vrlo su sočni i dobićete uz njih voćni koktel pun vitamina.

Zbog niskog sadržaja brašna, količina voća čini ove mafine slatke i niskokaloričnim, a uz to predstavljaju i savršenu užinu ili doručak uz čaj.

Zahvaljujući čokoladi u ovim mafinima zlatne boje, u centru će Vas sačekati slatko iznenađenje. Kada se tome dodaju borovnice i orasi koji su, takođe, snažni antioksidansi, shvatićete šta ove mafine čini apsolutno savršenim.

Društvo i porodica će ih obožavati, zato odvojite par minuta svog vremena da pripremite ovu slasnu poslasticu.

Sastojci (za 12 mafina):

  • 2 belanceta
  • 3 banane
  • 2 čaše brašna (mix ovseno, ječmeno i heljdino)
  • 1/2 kesice praška za pecivo
  • 4 kašike kokosovog šećera (ili sličnog zaslađivača)
  • kesica vanilinog šećera
  • 2 šolje mlevenih oraha
  • ravna kašičica cimeta
  • kašika kokosovog ulja
  • 2 čaše borovnica
  • crna čokolada (min. 70% kakao)

Priprema:

Belanca čvrsto umutiti mikserom.

Dodati šećer, vanilu i cimet, pa nastaviti sa mešanjem.

U činiji umešati brašna, orahe i prašak za pecivo.

Ispasirati banane dobro viljuškom, pa dodati suvoj smesi.

Dodati kašiku ulja i sve dobro izmešati.

Belanca lagano dodavati prethodnoj smesi i na kraju umešati borovnice.

Popuniti oko 2/3 kalupa i ubaciti po kockicu čokolade.

Rernu zagrejati na 180 stepeni, pa peći oko 30 minuta.

Savet plus:

Belanca – bogata proteinima i aminokiselinama, lako svarljiva, poseduju vitamin B2, mala kalorijska vrednost.

Borovnice – jak antioksidans, sprečavaju razvoj kancerogenih ćelija, stimulišu mozak i čuvaju vid i srce.

Banana – pruža energiju, poboljšava raspoloženje, bogata vlaknima i gvožđem, sprečava grčenje mišića, nadoknađuje kalcijum i kalijum, smanjuje visoku temperaturu.

Kokosov šećer – prirodan šećer od kokosovog cveta, idealan za dijabetičare zbog niskog GI, sadrži gvožđe, cink, kalijum, kalcijum.

Orasi – bore se protiv slobodnih radikala, smanjuje rizik od srčanih bolesti, pružaju energiju.

Cimet – eliminiše napade gladi, ubrzava organizam, poboljšava cirkulaciju i nivo energije, reguliše šećer i holesterol, jača imunitet.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here