Ma ko ne voli da se leti osveži uz sladoled? Leti nam prija, uz njega se osvežavamo i uživamo na plaži, a postoji i beskrajna paleta neodoljivih ukusa.

Voćni, čokoladni, vanila, badem, pistaći, na koji god ukus da pomislite, znajte da od njega možete napraviti sladoled.

Danas ćemo Vam pokazati osnove i napravićemo dva voćna i jedan čokoladni, pa svako može izabrati sladoled po svom ukusu.

Da li ste ljubitelj maline, ili čokoladne fantazije sa komadićima čokolade, ili ipak više volite osvežavajući sladoled od dinje? Odlučite sami ili napravite sva 3, jer sladoleda nikad ne može biti previše! 🙂

Savet pre pripreme:

Uvek proverite da li je voće ukusno i slatko. Od voća zavisi kakvog će ukusa biti Vaša ledena poslastica, zato birajte ono koje je lepše.

Sastojci za sladoled od dinje(3 komada):

  • 200g dinje
  • 1/2 kašičice stevije (uvek možete dodati i drugi zaslađivač)
  • malo soka od limuna (1/2 manjeg limuna)

Priprema:

Dinju očistiti od kore i semenki, pa iseckati i staviti u blender sa stevijom i malo soka. Sipati u kalupe za sladoled ili posudu, pa staviti u zamrzivač na minimum 3h.

Sastojci za sladoled od maline (3 komada):

  • 2 pune kašike grčkog jogurta
  • kašika agave
  • 120g malina
  • malo cimeta
  • 50ml vode

Priprema:

Sve sastojke staviti u blender, pa blendirati dok masa ne postane glatka.

Sipati u kalupe za sladoled ili posudu, pa staviti u zamrzivač na minimum 3h.

Sastojci za čokoladni sladoled (za 4 komada):

  • 1/2 avokada
  • 2 kašike kakao praha
  • 2 kašike javorovog sirupa
  • 1 kašika susamovog ulja
  • štangla crne čokolada (min 70% kakao)

Priprema:

Avokado preseći na pola, pa izdubiti jednu polovinu kašičicom.

Avokado staviti u blender zajedno sa javorovim sirupom, kakaom i uljem, pa blendirati do masa ne postane glatka.

Dodati narendanu crnu čokoladu, pa ručno izmešati.

Sipati u kalupe za sladoled ili posudu, pa staviti u zamrzivač na minimum 3h.

Savet plus:

Dinja – štiti od štetnog UV zračenja, bogata kalijumom, vitaminima A i C, uklanja višak vode iz organizma.

Maline – sprečavaju umnožavanje ćelija raka i oštećenje DNK, ketoni smanjuju masne naslage i sprečavaju bolesti vezane za gojaznost.

Kakao – svakodnevnim unosom sprečava se nastanak krvnih ugrušaka, smanjuje loš holesterol, povećava otpornost kože na UV zračenje, oslobađa endorfin.

Avokado – monozasićene masti snižavaju holesterol i nude značaju zaštitu protiv raka dojke, ima antiupalno svojstvo i bori se protiv slobodnih radikala.

Agava – nizak GI, ima antiupalna dejstva, podstiče osećaj sitosti i apsorpciju minerala, sadrži kalcijum, magnezijum i vitamin D.

Javorov sirup – sadrži fenole koji imaju antioksidativni učinak, deluje protivupalno, efikasan u borbi protiv starenja kože, sadrži velike količine mangana i cinka.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here