Home Priče o namirnicama Kokosov šećer

Kokosov šećer

0
Kokosov šećer

Ako želite da objavite rat šećeru, kokosov šećer je jedna od najboljih namirnica za takvu vrstu poduhvata. Iako ima isto kalorija kao i beli šećer, moramo da gledamo širu sliku.

Pruža više vitamina i minerala, sadrži vlakna i nižeg je glikemijskog indeksa od belog šećera. Sadrži vitamin C, magnezijum, kalcijum, cink, gvožđe, vitamin B i antioksidanse.

Ima boju karamele i slično izgleda kao žuti šećer. Koristi se u odnosu kao i običan šećer, pošto su po slatkoći slični, pa je lako napraviti tranziciju. Kada ga kombinujete sa drugim sastojcima za kuvanje ili pečenje, nekada je potrebno dati mu neznatno više vremena kako bi se otopio i sjedinio.

Neke od mnogobrojnih prednosti su:

1. Nizak glikemijski indeks

Glikemijski indeks meri uticaj ugljenih hidrata na nivo šećera u krvi. Kokosov šećer ima GI 35, što je, radi poređenja, nisko u odnosu na beli šećer koji zauzima između 60 i 75.

2. Manje fruktoze

Fruktoza je tip šećera koje naše telo pretvara u mast vrlo brzo. Fruktoza čini čak 90% agavinog sirupa, dok kokosov šećer sadrži oko 45% fruktoze, što ga čini boljom opcijom od drugih zaslađivača.

3. Elektroliti

Kokosov šećer sadrži kalijum, magnezijum i natrijum koji su neophodni za regulisanje sadržine vode u telu, kao i mnoge funkcije srca, nerava i mišića. Kokosov šećer ima skoro 400 puta više kalijuma nego običan šećer.

4. Vitamin C

Vitamin C je dobro poznat kao odlična podrška imunom sistemu koji nas čuva od prehlade, ali i održava dobro zdravlje zglobova i izgled kože.

5. Sirovi antiokidans

Pošto je kokosov šećer zapravo dehidrirani kokosov sok, smatra se sirovom hranom. To znači da je zadržao sve bogate antioksidanse u originalnom izvoru. Antioksidansi se bore protiv oksidacija ćelija u telu i pomažu protiv starenja.

6. Dobar za srce

Kokosov šećer sadrži zdrave masnoće koje pomažu u sprečavanju nastanka visokog holesterola i bolesti srca.

7. Inulin

Inulin je vrsta vlakna koja pomaže da vaš stomak ostane zdrav, sprečaca rak debelog creva i održava ravnotežu šećera u krvi.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here