Kakao palačinke – neodoljiva i neizostavna poslastica za mnoge od nas

Većina ljudi, kada se odluči da pređe na zdravu ishranu, smatra da mora da liši sebe svojih omiljenih slatkiša. Ali to je jedna od najvećih grešaka koje možete napraviti. Uvek postoji mesta za kompromis, zato smo pronašli način da uživate u ovoj italijanskoj poslastici bez griže savesti. Kombinovanjem zdravih namirnica i dobrim odabirom preliva ili namaza, poješćete nešto što će pružiti duži osećaj sitosti, ali i zadovoljstva, jer ćete vremenom shvatiti da su i zdrave palačinke apsolutno savršene.

Potrebno je:

  • jedno celo jaje i jedno belance
  • 300 ml mleka od badema ili lešnika
  • 200 ml vode
  • 2 kašike kakaa
  • 1 vanilin šećer
  • cimet
  • oko 200 g speltinog brašna

Priprema:

Umutite jaja, a zatim dodajte mleko i vodu.
Kada sve promešate, lagano umešajte kakao, vanilin šećer i malo cimeta.
Na kraju, dosipajte brašno i mešajte.
Pripremljenu smesu ostavite u frižideru minimum pola sata.
Podmažite tiganj sa malo ulja (npr. kokosovo), zagrejte i pržite tanke palačinke.

Količina: Od ove mere, u zavisnosti od tiganja, ispadne oko 10 palačinki.

Uz kakao palačinke se najbolje slaže ispasirano voće, ili džem napravljen sa omiljenom vrstom dozvoljenog šećera.

Savet: Smesa je najukusnija kada prenoći.

Savet plus:

Kakao – svakodnevnim unosom sprečava se nastanak krvnih ugrušaka, smanjuje loš holesterol, povećava otpornost kože na UV zračenje, oslobađa endorfin.

Bademovo mleko – blagotvorno deluje na ljudski organizam, snižava holesterol, umanjuje osećaj gladi, dovodi do jačanja imuniteta.

Jaja – bogata vitaminima B12, D, aminokiselinama, kalcijumom, gvožđem, sprečava razvoj očnih bolesti, hrane mozak i poboljšavaju pamćenje.

Cimet – snižava nivo masti, deluje protivupalno, poboljšava pažnju i pomaže u lečenju anemije.

Spelta – nizak glikemijski indeks, bogata vitaminima B kompleksa, mineralima (magnezijum, gvožđe…) i biljnim vlaknima.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here