Ko kaže da hleb od integralnih brašna mora da bude suv i bezukusan? Ovaj 100% integralni hleb pruža divan orašasti i pun ukus, a zahvaljujući različitim vrstama brašna sadrži mnogo raznih vitamina, minerala i vlakana.

Integralni hleb je jednostavan način da dodate žitarice svom obroku. Parče beskvasnog hleba je divna stvar i čini sastavni deo uravnotežene i zdrave ishrane. Uz njega možete napraviti omiljeni sendvič, namaz, skuvati jaja ili namazati puter i staviti tunu. Izbor je ogroman.

Savet pre pripreme:

Kako bi se smesa fermentisala, najbolje je da odstoji oko 12h. U tom slučaju, izostavite sodu i dodajte je neposredno pre pečenja. Hleb, u žurbi, možete peći i odmah.

Sastojci:

  • 80 g speltinog brašna
  • 60 g ovsenog
  • 60 g ječmenog
  • 50 g raženog
  • kašičica morske soli
  • kašičica sode
  • 2 kašike mlevenog lana
  • 2 pune kašike maslinovog ulja
  • 250 ml kisele vode
  • semenke golice i suncokreta za posipanje

Priprema:

U činiji pomešajte sve četiri vrste brašna.

Dodajte so, sodu i mleveni lan, pa dobro izmešajte suve sastojke.

Zatim dodajte maslinovo ulje i na kraju kiselu vodu.

Lepo promešajte i ostavite testo malo da odmori.

Stavite smesu u posudu za pečenje i pospite hleb semenkama.

Pecite oko 40 minuta na temperaturi od 200 stepeni.

Čačkalicom možete proveriti da li je hleb dovoljno pečen (ako ostane suva, znači da je gotov).

Hleb uvek izvadite iz tepsije u kojoj ste pekli, kako se ne bi sparušio.

Savet plus (da li ste znali?):

Spelta – sadrži sve vitamine grupe B, bogata magnezijumom, kalcijumom, selenom i cinkom; antikancerogeno dejstvo, olakšava varenje, smanjuje nivo šećera u krvi.

Ovas – snižava holesterol i pritisak, štiti srce, utiče na gubitak kilograma.

Ječam – sadrži vlakna, stimuliše redovno pražnjenje creva, snižava holesterol, poseduje fitohemikalije koje smanjuju rizik od dijabetesa, srčanih oboljenja i raka.

Heljda –  sadrži većinu aminokiselina, bogat izvor rastvorljivih i nerastvorljivih vlakana, ubrzava rad creva, snižava loš holesterol, sadrži vitamine B-kompleksa.

Lan – bogato omega 3 kiselinama, igra značajnu ulogu u prevenciji raka, jača imunitet i poboljšava probavu, štiti krvne sudove.

Semenke golice – imaju dobar uticaj na holesterol, bogate vitaminima B kompleksa i E, smanjuje rizik od bolesti srca i tromboze.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here