Heljdine lepinje su neizostavni deo izbalansiranog doručka, a sa ovim receptom ćete uvek imati uspešno spremne i vruće lepinjice na stolu.

Često mi se ljudi obraćaju sa mukom da im integralni hlebovi, mafini, pogače nisu uspele. Neretko se dešava da ostanu vlažni, nedopečeni, gnjecavi ili tvrdi.

Jedno je sigurno, sa integralnim brašnima nije lako raditi i treba vremena da se priviknete na njihov ukus, teksturu i izgled. Kada probate heljdu, koja ima dosta jak i izražen ukus, biće vam jasno.

Ono što je najvažnije je da se upornost i strpljenje isplati. Heljdino, ječmeno, ovseno i druga brašna su zdrava, sadrže razne vitamine i minerale, a ne podižu GI kao što to čini belo brašno i zato je važno da naučite da ih kombinujete na pravi način.

Sastojci (za dve heljdine lepinje):

  • 100g speltinog brašna
  • 100g heljdinog brašna
  • kašičica mlevenog lana
  • sok od 1/4 limuna
  • ravna kašičica soli
  • kašičica origana
  • malo maslinovog ulja
  • pola čaše vode
  • 1/2 kašičice praška za pecivo

Priprema:

Pomešati suve sastojke (brašna, mleveni lan i začine, pzp dolazi kasnije).

Dodati limun, ulje i vodu. Sve izmešati, pa ostaviti testo minimum 2,3 sata da odstoji ili, u najboljem slučaju, da prenoći kako bi se fermentisalo.

Neposredno pre pečenja dodati prašak za pecivo i vodu ako je potrebno.

Oblikovati dve lepinjice.

Zagrejati rernu na 200 stepeni, staviti testo na pek papir i posuti semenkama po želji.

Peći 30-35 minuta.

Savet plus:

Heljda –  sadrži većinu aminokiselina, bogat izvor rastvorljivih i nerastvorljivih vlakana, ubrzava rad creva, snižava loš holesterol, sadrži vitamine B-kompleksa.

Lan – bogato omega 3 kiselinama, igra značajnu ulogu u prevenciji raka, jača imunitet i poboljšava probavu, štiti krvne sudove.

Spelta – sadrži sve vitamine grupe B, bogata magnezijumom, kalcijumom, selenom i cinkom; antikancerogeno dejstvo, olakšava varenje, smanjuje nivo šećera u krvi.

Origano – izuzetno snažan antioksidans, obiluje brojnim mineralima, podstiče funkcionisanje jetre i žuči, ima protivupalno dejstvo.

Maslinovo ulje – pomaže kod reumatičnih i srčanih oboljenja, gastritisa i čira, ima zaštitnu ulogu na digestivni trakt, lako se vari.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here