Da li su vam dosadila jaja? Kuvana, pržena, uvek ista priča.. Pa došlo je vreme da ispobate nešto novo. Danas je na meniju fritata!

Fritata je prepoznatljivo Italijansko jelo bazirano na jajima i obogaćeno povrćem, sirevima ili mesom. Obiluje proteinima i po pravilu se jede za doručak.

Fritata se priprema brzo i jednostavno, a pošto nije klasičan omlet, delovaće kao da ste zasukali rukave da je napravite.

Varijacije sa ovim receptom mogu biti razne. Svako povrće je dobrodošlo, tako da je najbolje da iskoristite sezonsko koje imate pri ruci u tom trenutku. Trudite se da ubacite raznovrsno, kako biste dobili razne vitamine i izvukli najbolje, a i za lepši vizuelni efekat ovog jednostavnog jela.

Sastojci:

  • 4 jajeta
  • puna kašika kiselog mleka
  • 1/2  glavice crnog luka
  • šaka brokolija
  • šaka karfiola
  • šaka graška
  • 2 šargarepe
  • 1 crvena paprika
  • peršun
  • maslinovo ulje
  • himalajska so

Priprema:

Zagrejati rernu na 200 stepeni.

Luk sitno iseckati i propržiti na malo ulja.

Dodati svež peršun, pa još malo prodinstati.

Iseckati sitno sveže povrće.

U činiji umutiti jaja i posoliti po ukusu, pa pomešati sa lukom, ostalim povrćem i kiselim mlekom.

Izliti u odgovarajuću posudu za pečenje.

Peći u rerni oko 20 minuta, pa servirati toplo.

Savet plus:

Jaja – bogata vitaminima B12, D, aminokiselinama, kalcijumom, gvožđem, sprečavaju razvoj očnih bolesti, hrane mozak i poboljšavaju pamćenje.

Crni luk – povećava gustinu kostiju, smanjuje rizik od raka jajnika i debelog creva, ima antibakterijsko dejstvo, čisti krve sudove.

Brokoli – ima veliku antikancerogenu moć, veoma bogat vitaminom C, smanjuje nivo holesterola, poboljšava varenje i pomaže detoksikaciju organizma.

Karfiol – detoksikuje organizam, smanjuje rast tumorskih ćelija, bogat vitaminom C.

Grašak – obiluje vitaminima i mineralima, snažan antioksidans, jača kosti, reguliše nivo šećera u krvi i pomaže kod mršavljenja.

Šargarepa – doprinosi zaštiti moždane funkcije i sprečava gubitak pamćenja, jača srce i imunitet, štiti vid.

Maslinovo ulje – pomaže kod reumatičnih i srčanih oboljenja, gastritisa i čira, ima zaštitnu ulogu na digestivni trakt, lako se vari.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here