Ako ste vegeterijanac, ili jednostavno volite da unesete dnevnu dozu proteina iz biljaka, doručak uz leblebije je sjajan način za to. Ako im uz to dodate jos i ribu, povrće i nešto mlečno, pokrićete sve što jedan zdrav i dobar doručak treba da pruži: ugljene hidrate, proteine, vitamine i minerale, kalcijum…

Čak i ako ste veliki ljubitelj mesa, pokušajte da vam bar jedan dan nedeljno bude bezmesan. Dan će proteći brzo, a vaše telo će vam biti zahvalno.

Leblebija je savršena ako ne želite da konzumirate hleb, bogata je vlaknima koje pospešuju varenje i pomažu kod mršavljenja.

leblebije

Savet pre pripreme:

Leblebije preliti prethodni dan vodom i poklopiti. Ostaviti da prenoći. Što duže budu stajale u vodi, to će kraći biti proces kuvanja. Minimum da odstoje je 8h. Pre kuvanja ih isprati 2,3 puta.

Predlog za dve osobe:

  • količinu leblebija je najbolje ograničiti na jednu šaku po osobi
  • 150g dimljenog lososa
  • rukola
  • čeri
  • limun
  • paprika
  • kefir

Priprema:

Leblebije, nakon što su odstojale preko noći u vodi, isprati i ponovo preliti vodom. Pustiti da provri, sipati malo morske soli, pa kuvati od sat do dva (dok ne omekšaju), na umerenoj vatri. Kada su gotove, procediti ih i servirati na tanjir.

Pripremiti salatu od rukole i čerija, tako što ćete posoliti i preliti balzamikom, ili limunom.

Naseckati papriku i sipati kefir u neku posudu, ili šolju.

Kombinacija svih ovih sastojaka pružiće dobru energiju za početak dana.

Savet plus:

Leblebije – pomažu proizvodnju energije, stabilizuju nivo šećera u krvi, snižavaju holesterol, bogate gvožđem, magnezijumom, folnom kiselinom.

Rukola – niskokalorična, puna vlakna, smanjuje potrebu za slatkom i masnom hranom, sprečava starenje mozga, bogata kalcijumom.

Čeri – bogat mineralima i vitaminima A i C, pomaže izbacivanje viška tečnosti, sadrži likopen koji je odličan antioksidans, reguliše hipertenziju i krvnu sliku.

Losos – bogat omegom 3 i vitaminom D, smanjuje upalu zglobova, jača kosti, povoljno deluje na cirkulaciju, jedan od najboljih prirodnih sedativa.

Kefir – odličan za crevnu floru, jača imunitet, kontroliše dijabetes, pun vitamina C i minerala.

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here