Đuveč je tipično vojvođansko jelo koje se pravi od raznih vrsta povrća i mesa. S obzirom da kombinacija mesa i pirinča otežava varenje, ovaj recept je prilagođen kako bi jelo bilo što zdravije, pa umesto mesa sadrži drugi izvor proteina. U ovom slučaju su to bukovače.

Đuveč sa vrganjima možete napraviti i kada postite, a idealan je obrok ako ste vegan ili vegeterijanac.

Zahvaljujući raznom povrću i začinima, unećete različite vitamine i minerale, a pri tom ćete imati energije za ostatak dana.

Sastojci (za dve osobe):

  • 80g integralnog pirinča
  • 3 veće glavice crnog luka
  • 2 kašike kokosovog ulja (ili drugog ulja za prženje)
  • 1 šargarepa
  • 2 paprike
  • 4 srednja paradajza
  • 200g bukovače
  • kašičica himalajske soli
  • mlevena slatka paprika
  • biber
  • origano

Priprema:

Potopiti pirinač i poklopiti prethodno veče da odstoji (bez ispiranja).

Zagrejati tiganj sa uljem, pa krupno iseckati luk i propržiti dok ne postane staklast.

Dodati sitno iseckanu šargarepu, papriku i bukovače a zatim nastaviti prženje još 2-3 minuta.

Sipati čašu vode, iseckan paradajz i pirinač i nastaviti sa dinstanjem dok voda ne uvri i sastojci ne omekšaju.

Po potrebi dodati još malo vode.

Za to vreme sipati kašičicu soli, biber, mlevenu papriku i origano po ukusu.

Kada se sve dobro izmeša, sipati u manji pleh ili vatrostalnu posudu i peći u rerni 15-20 minuta.

Savet plus:

Integralni pirinač – bogat vitaminima, mineralima i vlaknima, podstiče probavu.

Bukovača – sadrži vlakna koja izbacuju nagomilane štetne materije iz organizma, pomaže kod loše cirkulacije, zaustavlja rast ćelija tumora.

Crni luk – povećava gustinu kostiju, smanjuje rizik od raka jajnika i debelog creva, ima antibakterijsko dejstvo, čisti krve sudove.

Šargarepa – sadrži vitamin A koji je odgovoran za zdravu kožu, kosu, nokte i dobar vid, blagotvorno deluje na rad jetre.

Paprike – niskokalorične, sadrže vitamin C i vitamin B-6, visok nivo antioksidansa.

Paradajz – zdraviji je u kuvanom obliku, najveći izvor likopena, smanjuje rizik od karcinoma i kardiovaskularnih bolesti, značajan izvor vitamina K.

Himalajska so – lako se apsorbuje, sadrži 84 prirodnih minerala, uspostavlja pH balans (kiselost organizma), pomaže pravilno funkcionisanje štitne žlezde.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here