Ovaj recept je brz i jednostavan, pa ako volite za ručak da pojedete meso i neki interesantni preliv, ćuretina u sosu od mirođije je rešenje.

Zapravo, nisu svi prelivi teški i jaki. Preliv od mirođije se pravi od svega 3 zdrava sastojka i za 5 minuta. Ima pun ukus, a sveža mirođija daje jelu poseban šmek.

Zbog dodatka brašna i složenosti jela, ovo jelo je preporučljivije jesti za ručak.

ćuretina u sosu od mirođije

Potrebno je (za jednu osobu):

  • 200g belog mesa
  • pola kašičice karija
  • morska so
  • biber
  • kašičica putera
  • kašičica i po speltinog brašna
  • 100 ml bademovog mleka
  • šaka sveže mirođije – oko 15g
  • 150g brokolija

Priprema:

Uključiti tiganj za grilovanje da se zagreje.

Ćuretinu začiniti karijem i biberom.

Staviti na prženje u zagrejan tiganj i grilovati meso 10-ak minuta.

Kada je gotovo, posoliti i ostaviti da se ohladi, pa iseći na kriške.

Uzeti šerpicu i na blagoj vatri otopiti puter.

Umešati brašno mućkalicom, kako ne bi ostale grudvice, pa dodati mleko.

Konstantno mešati dok se ne zgusne.

Na kraju dodati sitno iseckanu mirođiju i prstohvat soli.

Brokoli kuvati na pari do 4 minuta kako bi zadržao sve hranljive sastojke.

Brokoli posoliti, servirati uz ćuretinu i preliti sosom od mirođije.

Savet plus:

Ćuretina – produžava osećaj sitosti, sadrži selen, bogata proteinima, hrani mišiće.

Mirođija – sadrži folnu kiselinu, vitamine A i C, beta-karoten, deluje protivupalno, bogata antioksidansima i vlaknima.

Bademovo mleko – blagotvorno deluje na ljudski organizam, snižava holesterol, umanjuje osećaj gladi, dovodi do jačanja imuniteta.

Spelta – nizak glikemijski indeks, bogata vitaminima B kompleksa, mineralima (magnezijum, gvožđe…) i biljnim vlaknima.

Brokoli – ima veliku antikancerogenu moć, veoma bogat vitaminom C, smanjuje nivo holesterola, poboljšava varenje i pomaže detoksikaciju organizma.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here