Brauni je dezert koji je po teksturi između torte i keksa. Seče se na kocke, ugađa nepcima i zadovoljava želju za čokoladom.

Priprema je jednostavna, sastojke verovatno već imate kod kuće i vrlo brzo će se na tanjiru ispred vas naći topli kolači koji su uz mleko idealna užina.

Možete praviti razne varijacije i dodavati različite sastojke, kao što su lešnici, cimet, mrvice čokolade, ili slično.

Brauni može da stoji danima i dobije, zapravo, lepšu teksturu posle 2,3 dana, ali teško je zamisliti da se neće pojesti do tad. 🙂

Potrebno za brauni:

  • 110g putera ili kokosovog ulja (lepše je sa puterom)
  • 200g kokosovog šećera
  • 2 jajeta
  • 60g ovsenog brašna
  • 50g raženog brašna
  • 110g kakao praha
  • 1/4 kašičice soli

Priprema:

Upalite rernu da se zagreje na 180 stepeni.

Puter ili ulje otopite i pomešajte sa kokosovim šećerom.

Umutite ručno jaja i sačekajte da se prethodna smesa malo prohladi (kako se jaja ne bi skuvala), pa sve zajedno pomešajte.

U drugoj činiji pomešajte suve sastojke.

Vlažnim sastojcima polako dodajte suve i sve izmešajte da se sjedini.

Uzmite najmanji pleh, podmažite ga i sipajte smesu.

Stavite da se peče oko 20 minuta.

Proverite čačkalicom da li je gotovo (ako ne ostane ništa na čačkalici, znaćete da je gotovo).

Izvadite iz rerne, sačekajte malo da se prohladi, pa isecite na kockice.

Odlično se slaže sa svežim voćem, ili kikiriki puterom.

Savet plus:

Kakao – svakodnevnim unosom sprečava se nastanak krvnih ugrušaka, smanjuje loš holesterol, povećava otpornost kože na UV zračenje, oslobađa endorfin.

Kokosov šećer – prirodan šećer od kokosovog cveta, idealan za dijabetičare zbog niskog GI, sadrži gvožđe, cink, kalijum, kalcijum.

Raž – stvara osećaj sitosti, protiv iscrpljenosti i neraspoloženja, jača imunitet, dobar za dijabetičare, blagotvorno utiče na anemiju i migrene.

Ovas – snižava holesterol i pritisak, štiti srce, utiče na gubitak kilograma.

Jaja – bogata vitaminima B12, D, aminokiselinama, kalcijumom, gvožđem, sprečavaju razvoj očnih bolesti, hrane mozak i poboljšavaju pamćenje.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here