Bukovača je vrsta gljive koja se sastoji od proteina, vode, vitamina i minerala koji imaju lekovite supstance. Sadrži i vlakna carealije koja vezuju i izbacuju nagomilane štetne materije iz organizma.

Za one koji se ne usuđuju da krenu sami u potražnju gljiva po prirodi, bukovaču mogu pronaći na pijaci.

Bukovača je počela prvo da se koristi u Kini gde su je koristili kao lekovito i prirodno sredstvo za jačanje imuniteta, lečenje loše cirkulacije i relaksaciju mišića.

U kombinaciji sa sezonskim povrćem, salatom, integralnim pirinčem ili žitaricama predstavlja dobro izbalansiran obrok koji će Vas zasititi i zadovoljiti energetske potrebe organizma. Niskokalorična, puna proteina i sa nešto malo masnoća idealna je namirnica za konzumiranje u bilo koje doba dana.

Da bi se iskoristio pun potencijal i lekovita svojstva, potrebno je koristiti ove gljive svakog dana.

Bukovača i njene prednosti:

Sadrži vitamine i minerale

Bukovača je bogata vitaminima B grupe, C, D, K, mineralima (jod, selen, fosfor, gvožđe, kalijum, cink) i sadrži sve esencijalne aminokiseline sa izuzetkom triptofana. Sadrži i hlorofil koji ubrzava regeneraciju ćelija.

Dijabetes

Preporučuje se dijabetičarima jer snižava nivo šećera u krvi.

Snižava holesterol

Polisaharidi iz ovih pečurki utiču na redukciju masnoća u krvi, pre svega na loš holesterol i trigleciride.

Zaustavlja ćelije tumora

Beta-glukan koji se nalazi u bukovači zaustavlja rast ćelija tumora i ublažava posledice hemoterapije.

Jača imuni sistem

Zahvaljujući osobinama koje sadrže, ove gljive jačaju organizam, čine ga otpornijim na mnoge bolesti i ubrzavaju oporavak.

Saveti za pravilno korišćenje:

Bukovača se nikada ne secka, već se cepka na tračice.

Priprema na roštilju uz malo maslinovog ulja pomaže povećanje nutritivnih vrednosti pečuraka.

Jela od pečurki ne treba podgrevati jer se time povećava količina nitrata, koji se u organizmu pretvaraju u toksične materije nitrite.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here