Home Priče o namirnicama Brazilski orah

Brazilski orah

0
Brazilski orah

Brazilski orah se može naći samo u Amazonskim šumama. Amazonski urođenici su obožavali ovaj orah od davnina, jer ih je on obezbeđivao preko potrebnim proteinima, mastima i ostalim esencijalnim nutrijentima. Njegovo drvo dostiže visinu do 50 metara i među najvećima je na planeti.

Riznica selena

Brazilski orah ima mnogo kalorija, ali sadrži dragocene količine minerala, antioksidanasa i vitamina. Ovaj orah je prava riznica selena i čini ga najboljim prirodnim izvorom ovog minerala. Selenijum može biti preventivan u pogledu raznih oboljenja, ciroze jetre i raka. Jedan, do dva oraha dnevno zadovoljiće potrebe za ovim mineralom. Selen, takođe, utiče povoljno na rad štitaste žlezde i usporava starenje.

Brazilski orah je takođe veoma dobar izvor vitamina E

Sadrži oko 7,87mg na 100g. Vitamin E je važan zbog očuvanja ćelijskih membrana, sluznica i kože, kose i noktiju.

Bezglutenska namirnica

Brazilski orah ne sadrži gluten, tako da se koriste u pripremanju bezglutenskih obroka za osobe koje su intolerantne na ovaj protein. Najzdraviji je kada se konzumira sirov.

Obilje minerala

Pored selenijuma, ima veliki broj drugih minerala, poput magnezijuma, mangana, kalcijuma, gvožđa, fosfora i cinka. Zahvaljujući gvožđu, pomaže kod prevencije anemije i osteoporoze, dok fosfor čuva zube i desni.

Ulje od brazilskog oraha

Ulje brazilskog oraha ima višestruku medicinsku upotrebu kao ulje za masažu, koje prvenstveno štiti kožu od isušivanja. Koristi se i u ishrani i aromaterapiji.

Mleko bez laktoze

Ovo mleko je idealno za sve koji su skloni alergijama, intolerantni i osetljivi na laktozu. Ovo biljno mleko je više kremasto i punijeg ukusa, od bademovog, sojinog i drugih biljnih mleka. Uz sve to je i neverovatni antioksidant i savršen izvor potrebnih vitamina i minerala.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here