Slatki ili slani, mafini su odličan doručak ili poslastica koja zahteva malo vremena za pripremu. A zašto ih još toliko volimo? Očigledno je.. ukusni su, lako se prave, mogu se prilagoditi bilo kom ukusu i idealni su uz čaj, ili kafu. Kada još pomislite da su bez brašna, a puni proteina, izbor je jasan.

mafini

Savet pre pripreme:

Bitno je da sastojci odstoje na sobnoj temperaturi. Zagrejte rernu na odgovarajuću temperaturu i brzo ubacite pleh sa kalupima da se rerna ne bi hladila. Ne otvarajte rernu tokom pečenja. Tako vam testo neće splasnuti.

proteinmafin

Sastojci:

  • 2 merice proteina (najbolje od vanile)
  • 1 banana
  • 4 belanceta
  • 1 celo jaje
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 1/2 šolje ovsenih pahuljica
  • 1/2 kašičice sode bikarbone
  • kašičica kokosovog ulja
  • 1 kašika javorovog sirupa (ili sličnog zaslađivača)

Priprema:

Uključite rernu da se zagreje na 170 stepeni.

Mutite belanca i celo jaje zajedno mikserom oko 2 minuta. Dodajte javorov sirup, ispasiranu bananu i kokosovo ulje.

U drugoj posudi pomešajte proteine sa ovsenim pahuljicama, sodom bikarbonom i praškom za pecivom.

Zatim lagano suvu smesu sipajte u prvu i nastavite sa mućenjem.

Uzmite kalupe za mafine, i popunite oko 3/4 kalupa, pošto će svakako da narastu.

Ubacite po kockicu crne čokolade u svaki kalup i stavite kalup u rernu oko 15 minuta.

bananamafini

Savet plus:

Jaja – bogat izvor proteina i aminokiselina, vitamina D, preporučuju se kod anemije, pospešuju proces pamćenja, poboljšavaju izgled kože.

Protein surutke – učestvuje u izgradnji mišića, bogat aminokiselinama, pokazuje pozitivan učinak na jetru.

Banana –  pruža energiju, poboljšava raspoloženje, bogata vlaknima i gvožđem, sprečava grčenje mišića, nadoknađuje kalcijum i kalijum, smanjuje visoku temperaturu.

Ovsene pahuljice – bez glutena, rešavaju problem lenjih creva, zadržavanja tečnosti u organizmu, dobre za osobe za visokim krvnim pritiskom.

Kokosovo ulje – neguje kožu i kosu, leči kožne bolesti, rane, reumu, bolesti desni, pomaže kod hroničnog umora, dijabetesa, depresije.

Javorov sirup – utiče na čišćenje organizma, ubrzava metabolizam, doprinosi zdravlju jetre, jača imuni sistem zahvaljujući velikoj količini cinka i mangana.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here