Banana hleb je sočan, vazdušast i ukusan brzi hleb sa savršenom aromom banane, prirodnim zaslađivačima koji se fantastično uklapaju i mirisom cimeta koji će prizvati ceo komšiluk kod Vas.

Ovaj slatki hleb se smućka za svega 10 minuta, tako da ćete imati osećaj da ste ga za tili čas izvadili iz rerne i počeli da uživate u voćnim aromama.

Banane u kući nikada ne mogu da budu višak jer lako menjaju deo brašna i šećera u receptima, tako da uvek postoji opcija da se iskoriste na najraznovsnije načine!

Cimet daje poseban kompliment jelima sa bananom, zato napravite ovaj vazdušati zdravi hleb i ugodite svim svojim čulima! 🙂

Sastojci:

  • 3 zrele banane
  • 2 jajeta
  • 2 kašike javorovog sirupa (ili sličnog zaslađivača)
  • pola kašičice vanile u prahu
  • 1 kašičica cimeta
  • 180g speltinog brašna
  • 30g ječmenog brašna
  • pola kašičice praška za pecivo
  • 3 štangle crne čokolade (opciono)

Priprema:

Uključiti rernu da se zagreje na 170 stepeni.

Banane ispasirati viljuškom.

U posudi umutiti jaja mikserom.

Kada se dobro izmute dodati banane, javorov sirup, vanilu i cimet, pa nastaviti sa mućenjem.

U drugoj posudi pomešati speltino i ječmeno brašno sa praškom za pecivo.

Brašno presuti u smesu sa jajima, pa ponovo mutiti dok ne nestanu grudvice.

Kalup za pečenje ili pleh podmazati kokosovim uljem, sipati smesu i ubaciti nekoliko kockica crne čokolade za slađi ukus.

Staviti u rernu da se peče oko 40 minuta.

Nakon pečenja obavezno izvaditi banana hleb iz pleha kako se ne bi sparušio.

Savet plus:

Banana – pruža energiju, poboljšava raspoloženje, bogata vlaknima i gvožđem, sprečava grčenje mišića, nadoknađuje kalcijum i kalijum, smanjuje visoku temperaturu.

Jaja – bogat izvor proteina i aminokiselina, vitamina D, preporučuju se kod anemije, pospešuju proces pamćenja, poboljšavaju izgled kože.

Cimet – eliminiše napade gladi, ubrzava organizam, poboljšava cirkulaciju i nivo energije, reguliše šećer i holesterol, jača imunitet.

Javorov sirup – sadrži fenole koji imaju antioksidativni učinak, deluje protivupalno, efikasan u borbi protiv starenja kože, sadrži velike količine mangana i cinka.

Spelta – sadrži sve vitamine grupe B, bogata magnezijumom, kalcijumom, selenom i cinkom; antikancerogeno dejstvo, olakšava varenje, smanjuje nivo šećera u krvi.

Ječam – sadrži vlakna, stimuliše redovno pražnjenje creva, snižava holesterol, poseduje fitohemikalije koje smanjuju rizik od dijabetesa, srčanih oboljenja i raka.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here