Da li vam je poznat onaj miris sveže ispečenih kolačića koje ste upravo izvadili iz rerne? Nije? Onda je vreme da to ispravite! Isprobajte recept za zdrav američki cookies i podelite sa nama svoje utiske. 🙂

Prepoznatljivi američki desert zauzima posebno mesto u našim srcima jer iza njega stoji jednostavna priprema i neodoljiv ukus. Domaći i sveže napravljen cookie može biti zdrav i savršen desert koji bi svaka domaćica trebalo da ima u svom rukavu.

Američki cookies, a recept donet iz Francuske. Možda zvuči čudno, ali kada ste fanatik za kuvanje onda, gde god da se nalazite, iako ne razumete jezik najbolje, a pri tom vidite kuvar ili bilo kakvu novinu, prvo što potražite jesu recepti.

Listajući novine naišla sam na recept o kome sam mnogo slušala od meni najdražih ljudi. Jer zaista, gledate film-jedu cookies, gledate crtani-jedu cookies, odete u prodavnicu-gledate cookies. Zato smo osmislili recept koji donosi zdraviju verziju ovog slavnog kolača, prevedenog i modifikovanog ovde u Srbiji. 🙂

Sastojci:

  • 100g butera
  • 5 kašika sirupa agave
  • 1 štapić vanile
  • 1 jaje
  • 150g speltinog brašna
  • prstohvat himalajske soli
  • 60g crne čokolade (minimum 70% kakao)

Priprema:

Ostaviti buter da omekša na sobnoj temperaturi.

Pomešati ga sa agavom, pa mutiti minut do dva mikserom.

Raseći štapić vanile nožem i iz sredine izvaditi mrvice vanile, a zatim je dodati prethodnoj smesi.

Dodati jaje, pa nastaviti sa mućenjem.

Zatim dodati pomešano brašno i so. Nastaviti sa mućenjem dok se ne dobije homogena smesa.

Testo ostaviti da odmori 30 minuta.

Kuglice veličine oraha izravnati viljuškom, pa dodati iseckane kockice čokolade.

Poređati cookies na papir za pečenje i peći u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko 12 minuta.

Savet plus:

Agava – nizak GI, ima antiupalna dejstva, podstiče osećaj sitosti i apsorpciju minerala, sadrži kalcijum, magnezijum i vitamin D.

Spelta – nizak glikemijski indeks, bogata vitaminima B kompleksa, mineralima (magnezijum, gvožđe…) i biljnim vlaknima.

Jaja – bogata vitaminima B12, D, aminokiselinama, kalcijumom, gvožđem, sprečava razvoj očnih bolesti, hrane mozak i poboljšavaju pamćenje.

Crna čokolada – dobra za srce, reguliše krvni pritisak, sadrži snažne antioksidante, utiče na elastičnost kože i usporava nastanak bora.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here