Home Priče o namirnicama Zašto je kakao dobar?

Zašto je kakao dobar?

0
Zašto je kakao dobar?

Kakao i njegove prednosti

Jedno od verovatno najpopularnijih stabala na planeti jeste stablo kakaa. Na stablu rastu kakao mahune unutar kojih se nalaze zrna koja se, nakon što se osuše i fermentiraju, prerađuju kako bi od njih nastao kakao prah, maslac ili čokolada.

Kakao je cenjen i zbog svojih lekovitih svojstava jer sadrži oko 700 poznatih vrsta jedinjenja. Biljka vodi poreklo iz oblasti Amazona i istorijski je bila veoma važna za narode tog podneblja, čak toliko da su je drevne civilizacije koristile kao valutu pri razmeni i trgovini.

Pogodnosti kakaa po zdravlje:

1. Krvni pritisak

Kakao je bogat flavonoidima koji pomažu u snižavanju krvnog pritiska i poboljšanju elastičnosti krvnih sudova. Istraživanja sprovedena na ovu temu su pokazala pozitivne promene gornjeg i donjeg krvnog pritiska nastale kao posledica konzumiranja proizvoda na bazi kakaa. Ove povoljne promene pripisuju se prisustvu antioksidanata u kakau koji stimulišu proizvodnju azot-oksida koji pomaže da krvni sudovi ostanu opušteni.

2. Zdravlje mozga

Naučnici sugerišu da flavonol, koji se nalazi u kakau, može imati povoljne efekte za održavanje zdravog mozga, kao i povoljne efekte na učenje i pamćenje. Potrošnja proizvoda na bazi kakaa poboljšava protok krvi do mozga.

3. Holesterol

Istraživanja su pokazala da nakon primene dijete koja sadrži kakao dolazi do smanjenja nivoa triglicerida, LDL holesterola i glukoze. Takođe je nakon primene dijete došlo do povećanja zdravog HDL holesterola kod ispitanika.

4. Dijabetes

Konzumacija kakaa se pokazala efikasnom u poboljšanju insulinske rezistencije i metabolizma glukoze. Istraživačka studija je pokazala da kakao ispoljava zaštitnu antioksidantnu aktivnost u lečenju dugoročnih komplikacija dijabetesa, kao što je dijabetička nefrotoksičnost koja je glavni uzrok teškog oboljenja bubrega.

5. Terapeutska svojstva

Ekstrakti kakaa su poznati po svojim terapeutskim svojstvima i koriste se u proizvodnji prirodnih lekova. Ekstrakti pomažu u sprečavanju razvoja raznih vrsta infekcija u organizmu. Zajedno sa odgovarajućim lekovima, pomažu u iskorenjivanju Helikobakter pilori bakterije iz organizma.

6. Zdravlje kardiovaskularnog sistema

Kakao je bogat flavonoidima koji imaju antioksidantna svojstva i pomažu u zaštiti ćelija od oštećenja, dok istovremeno jačaju srce. Takođe poboljšavaju korisni HDL holesterol. Imaju ulogu i u sprečavanju stvaranja krvnih ugrušaka zbog toga što imaju sposobnost da deluju na trombocite.

7. Poboljšanje raspoloženja

Flavonoli u kakau deluju kao antidepresivi, pomažu u poboljšanju raspoloženja i unapređuju kognitivne sposobnosti usled dugotrajnog mentalnog napora.

8. Sindrom hroničnog umora

Studije su pokazale da kakao ima umirujuće dejstvo na ljude koji pate od hroničnog umora. Kakao oslobađa neurotransmitere kao što su serotonin i feniletilamin koji pomažu u borbi protiv ovog sindroma.

9. Antikancerogeno dejstvo

Flavonoli i procijanidini prisutni u kakau imaju hemopreventivne kvalitete, te stoga imaju uticaj na inhibiciju rasta ćelija raka.

10. Nega kože

Kakao je efikasan i u održavanju dobrog zdravlja kože jer ublažava crvenilo i pomaže u poboljšanju elastičnosti kože, hidrataciji i gustini. Takođe se koristi i u pripremi različitih preparata za negu kože.

11. Preventiva

Kakao ima ulogu i u sprečavanju negativnih efekata, odnosno ulogu u sprečavanju nastanka bolesti koje se mogu javiti zbog nedostatka bakra i magnezijuma u organizmu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here